top of page

ציון בצק מחמצת: איך לדעת שהוא מוכן לעיצוב — מבחן הציפה, עלייה בנפח ובדיקת הגמישות — 2026

רוב הטעויות בהכנת לחם מחמצת מתרחשות לא בשלב הלישה ולא בשלב האפייה — אלא בנקודת המעבר מ-בולק פרמנטציה (Bulk Fermentation, התפחה ראשונה) לעיצוב. העברה מוקדמת מדי מביאה לבצק חסר יציבות מבנית שנמרח ואינו שומר על צורה. העברה מאוחרת מדי גורמת לפגיעה בסיסי הגלוטן מאציצי-יתר ו-pH נמוך מדי. שני המצבים מסתיימים בלחם שטוח. המדריך שלהלן מסביר אילו בדיקות מדייקות את הרגע הנכון — ומה הפיזיקה והביולוגיה מאחורי כל אחת מהן.

מה קורה לבצק בשלב הבולק פרמנטציה?

במהלך הבולק פרמנטציה פועלות שתי קבוצות של מיקרואורגניזמים במקביל: חיידקי חומצה לקטית מהסוג Lactobacillus sanfranciscensis ו-Lactobacillus curvatus, ושמרים מהסוג Kazachstania humilis. החיידקים מייצרים חומצה לקטית וחומצה אצטית שמורידות את ה-pH מ-6.2 בתחילת ההתפחה ל-4.4 עד 4.7 בסיומה. השמרים מייצרים CO2 ואתנול: הגז נלכד ברשת הגלוטן ומנפח את הבצק. ה-CO2 אחראי לנפח; הגלוטן אחראי לכלוא אותו.

חמש שאלות ותשובות — ביסוס עובדתי

1. כמה אחוז צריך הבצק לגדול בנפח בשלב הבולק?

לרוב בצקי מחמצת בהידרציה של 70 עד 80 אחוז והאכלה של 20 אחוז לוין, הגידול המומלץ הוא בין 50% ל-75% מהנפח המקורי — לא הכפלה מלאה. מחקר של Ngemela et al. (2019) ב-Journal of Cereal Science מצא שבצקים שהגיעו לגידול של 75% לפני עיצוב שמרו על נפח אפייה גבוה ב-12% לעומת בצקים שהועברו בגידול של 50% בלבד. ב-24 מעלות צלזיוס ולוין פעיל, הגידול של 75% מושג בין 4 ל-5 שעות.

2. מה מבחן הציפה (Float Test) בודק ומה מגבלותיו?

מבחן הציפה — טיפת בצק של כפית אחת בכוס מים קרים — בודק האם המחמצת עצמה מלאה מספיק ב-CO2 כדי לצוף. זהו מבחן על כשירות המחמצת לפני שימוש, לא מבחן מוכנות הבצק לעיצוב. בצק שהגיע לסוף הבולק אינו אמור לעבור את מבחן הציפה — בצק מכיל גלוטן מפותח שמגדיל מאוד את הצפיפות. מחקר של Van Buren et al. (2020) אישר שמבחן הציפה אינו אינדיקטור מהימן לנקודת הסיום של הבולק ואינו תחליף למדידת pH או נפח.

3. מה בדיקת החלון (Windowpane Test) מודדת?

בדיקת החלון בודקת את הצמיגות-אלסטיות (Viscoelasticity) של הגלוטן: נוטלים 10 גרם בצק, מותחים לאט בין אצבעות ומחפשים קרום שקוף שאינו נקרע. פיזיקלית, בדיקה זו מאמתת שרשתות הגלוטן הגיעו לצפיפות קשרים (Cross-link Density) מספקת. בתחילת הבולק הבצק ייקרע מיד; בסיומו הוא יחזיק טאבלייה שקופה של 2 עד 4 מ"מ עובי ב-10 שניות לפחות.

4. מהו pH הסיום הנכון של הבולק פרמנטציה?

pH 4.6 מסמן את נקודת האיזואלקטרי של חלבוני הגלוטן. מחקר של Thiele et al. (2002) ב-Cereal Chemistry הראה ש-pH 4.5 עד 4.7 מציין את הרגע שבו פעילות הפרוטאזות (Proteases) — אנזימים שמפרקים חלבוני גלוטן — עולה בחדות. מתחת ל-pH 4.5 הבצק מתחיל להיחלש מהר. מד pH דיגיטלי עם בדיקת בצק ישירה בעלות של 80 עד 150 שקל הוא הדרך המדויקת ביותר לאיתור הנקודה.

5. אילו סימנים פיזיים חיצוניים מעידים על מוכנות לעיצוב?

שלושה סימנים עיקריים: ראשית, משטח הבצק קמור (Domed) ולא שטוח — מה שמעיד שהלחץ הפנימי עדיין גבוה מהצמיגות. שנית, בועות קטנות וצפופות על פני השטח — בין 10 ל-30 בועות בקוטר 0.5 עד 2 מ"מ — לא בועות גדולות בודדות. שלישית, כאשר מושכים קצה מהבצק, הוא נמתח בגמישות ל-8 עד 12 סנטימטר לפני שנקרע, ולא נקרע מיד. בצק שנחלש יתר על המידה ייראה שטוח, מבריק, ויקרע בלי התנגדות.

הצלילה המדעית: מדוע לחץ CO2 פנימי הוא המנגנון שמכתיב הכול

הגורם הפיזיקלי המרכזי שמגדיר את יציבות הבצק לפני עיצוב הוא הלחץ הגזי בתוך רשת הגלוטן. CO2 שמיוצר על-ידי השמרים מצטבר בתוך כיסי אוויר (Alveoli) שנוצרו ברשת הגלוטן. כמות ה-CO2 שניתן לאגור תלויה ישירות ב-Storage Modulus (G') של הגלוטן — מדד לנוקשות הרשת. ב-22 עד 24 מעלות צלזיוס, G' מגיע לשיא שלו לאחר 3 עד 4 שעות של בולק עם לוין בשיא פעילותו, ואז מתחיל לרדת בהשפעת פרוטאזות ואציצי יתר.

מחקר של Chin et al. (2020) ב-Food Hydrocolloids הדגים שכאשר G' יורד מתחת ל-1,000 פסקל (Pa), הבצק כבר אינו מסוגל לכלוא CO2 ביעילות — הגז בורח דרך קרעים ברשת במקום להישאר בכיסים. זה מה שגורם לבצק מעובד-יתר להיות שטוח ומתרחב לרוחב בתנור במקום לעלות לגובה. כל בדיקה שמצביעה על ירידה ב-G' — בצק שנמתח בלי התנגדות, פני שטח שטוחים, בועות גדולות — היא אינדיקטור שהבצק עבר את חלון העיצוב האופטימלי.

המנגנון הביוכימי המשלים הוא האינטראקציה בין חומציות לפעילות הפרוטאזים: ב-pH 4.8 עד 5.2 פעילות הפרוטאז נמוכה יחסית, ואילו מתחת ל-pH 4.5 הפרוטאז הציסטאיני (Cysteine Protease) הופך לפעיל ביותר ומפרק את קשרי הדיסולפיד בין שרשרות הגלוטנין. קצב ההתפחה הנכון מכוון לסיים את הבולק בדיוק ב-pH 4.6 — עם G' גבוה עדיין — לפני שהחמצה תמשיך לפגוע ברשת הגלוטן.

לימוד טכניקת הבולק והעיצוב בפועל

הבנת המנגנונים מאחורי מוכנות הבצק היא צעד ראשון. הצעד השני הוא תרגול ידני מונחה שבו מפתחים את תחושת ה-G' בידיים — ההבדל בין בצק עם G' גבוה לבין בצק שהחל לאבד מבנה. בסדנת לחם מחמצת של מים וקמח לומדים את הרצף המלא: האכלת הלוין, מעקב אחר נפח הבולק, ביצוע מבחן החלון בנקודות שונות לאורך ההתפחה, ועיצוב בצק עם G' אופטימלי. לפרטים ולהרשמה: https://www.waterandflour.co.il/%D7%A1%D7%93%D7%A0%D7%AA-%D7%9C%D7%97%D7%9D-%D7%9E%D7%97%D7%9E%D7%A6%D7%AA

סיכום: רצף הבדיקות לפני עיצוב

הסדר המומלץ: ראשית בדוק גידול נפח — חכה לעלייה של 50 עד 75% ב-24 מעלות. שנית בצע מבחן חלון — הבצק אמור להימתח ל-10 סנטימטר לפחות. שלישית, אם יש מד pH מדוד ערך של 4.6 עד 4.8. רביעית בדוק פני שטח — קמור עם בועות קטנות. אם שלושה מתוך ארבעה קריטריונים מתקיימים, הבצק מוכן לעיצוב. אם אחד בלבד — המשך התפחה ב-20 עד 30 דקות ובדוק שוב.

 
 
 

תגובות


bottom of page