מתחילים בסוף
כמו כל תוכנית טובה גם בניית מתכון מתחיל בהגדרה של מה רוצים להשיג
איך מפתחים מתכון ללחם?
קודם כל הגדרת הצורך:
-
על איזה צורך המוצר צריך לענות? לדומא: לחם שילדים אוהבים, לחם למסעדה, לחם בריאות, לחם חגיגי, מושחת, לחם פשוט ליום יום וכו...
כמה תשובות יכולות להיות נכונות יחד. -
קחו בחשבון גורמים כמו העדפות אישיות, מגבלות תזונתיות ורמת המומחיות שלכם באפייה.
גודל וצורה:
-
על בסיס הגדרת הצורך בחרו את הגודל המתאים ואת הצורה.
בחירת השיטה:
-
לאחר הגדרת המוצר הסופי, בחרו את השיטה המתאימה ביותר להכנתו. לדוגמא: פוליש, אוטוליזה, מחמצת, תפיחה ארוכה וכו...
-
שקלו גורמים כמו זמן אפייה, רמת קושי, זמינות מרכיבים וציוד נדרש.
-
התייעצו במתכונים שונים ובחרו את המתכון המתאים ביותר לצרכים ולמטרות שלכם.
התאמת המתכון:
-
לאחר בחירת השיטה, התאימו את המתכון לטעמכם ולצרכים שלכם.
-
שנו כמויות של מרכיבים, הוסיפו תוספות או טעמים ייחודיים, והתאימו את זמן האפייה בהתאם לתנור שלכם וגודל המאפה.
הכינו את אותו מתכון 3 פעמים:
-
כדי להדק את המתכון שלכם הכינו אותו בפעם הראשונה, טעמו בעצמכם ושפרו את המתכון והתהליך.
-
בפעם השנייה תביאו אותו לחברים או לאנשי מקצוע לטעום ולהביע חוות דעת: "טעים" זה לא נקרא חוות דעת. בקשו שיתנו ביקורת בונה ולא מחמיאה.
-
בפעם השלישית תקנו את המכון לפי הביקורות ותבינו שיכול להיות שמים וארץ מהפעם הראשונה שהכנתם אותו.
יתרונות גישת "התחלה מהסוף":
-
תכנון יעיל ומדויק יותר של תהליך האפייה.
-
הפחתת טעויות ובזבוז של מרכיבים.
-
הגדלת הסיכוי להצלחה והכנת מאפה איכותי וטעים.
טיפים נוספים:
-
ערכו רשימת קניות מפורטת לפני תחילת האפייה.
-
ודאו שיש לכם את כל הציוד הדרוש לפני.
-
עקבו אחר הוראות המתכון בקפידה.
-
השתמשו בטכניקות אפייה נכונות ואל תמציאו שטויות.
-
היו סבלניים ותנו למאפה זמן להתאפות כראוי.
דוגמה: לחם מחמצת דגנים
הגדרת המוצר הסופי:
-
לחם מתאים למרכז שולחן במסעדה, בריא אבל לא יותר מדי.
-
מחמצת דגנים בעל מרקם רך ומלא, טעם עשיר וחמצמץ קל, וקרום קריספי.
-
מושלם עבור חובבי מחמצת, בריא ומזין.
בחירת השיטה:
-
שימוש במחמצת פעילה ליצירת תפיחה טבעית וטעם עשיר.
-
שילוב קמחים מלאים מדגנים שונים, כמו כוסמין, שיפון ושיבולת שועל, להעשרת הערך התזונתי והטעם.
-
תסיסה ארוכה כדי להעצים את קירמול הלחם בתנור והענקת מרקם קריספי יותר ללחם.
-
אפייה בתנור אבן או בסיר יצוק לחיזוק הקרום וקבלת מרקם אחיד.
התאמת המתכון:
-
השריית הדגנים במים כדי שלא "ישתו" מים מהבצק, הוספתם לאחר פיתוח הגלוטן.
-
שינוי זמן האפייה בהתאם לגודל הלחם ולרמת ההשחמה הרצויה.
טיפים:
-
עצרו את הלישה קצת לפני פיתוח גלוטן מלא כי לאחר הוספת הדגנים תצטרכו ללשו את הבצק עוד קצת.
-
כאמור את תוספת הדגנים יש להוסיף רק בסוף הלישה.
-
הקפידו על התפחות ארוכות. בטמפרטורה נמוכה.
-
אפו את הלחם בטמפרטורה גבוהה לקבלת צבע יפה ואח"כ הורידו טמפרטורה ופתחו ארובה או הסירו את המכסה במקרה של אפייה בסיר.
התוצאה:
לחם מחמצת דגנים טעים, מזין ומרשים.בעל מרקם רך ומלא, טעם עשיר וחמצמץ קל, וקרום קריספי.
מושלם עבור ארוחות בריאות ומפנקות.
קישור למתכון